Kamini Vilsor
Više od 10 godina iskustva u projektiranju, izgradnji i montaži kamina
Oblikujte sami svoju vatru!

Biokamini na bioetanol – nove generacije kamina

Posted Oct 31 2011 by in Clanci with 0 Comments

Kamin na bioetanol Bubble | Svijet kaminaNOVE GENERACIJE KAMINA MOGU I U DOMOVE BEZ DIMNJAKA

ZAHLADILO JE, UPALIMO VATRICU

Raznovrsni dizajn kamina, pruža mogućnost odabira željenog modela i stila, koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog. Najnovije generacije kamina pružaju mogućnost svim pojedincima da si ispune želje i postave kamin i u dom bez dimnjaka. Na taj je način ugođaj, koga prisutnost vatre unosi u dom, postao dostupan svima.

Iako se ljubitelji kamina neće odreći ugođaja klasičnog kamina, koji se loži drvetom, nove generacije kamina na biogoriva predstavljaju odlično rješenje za sve one čiji stambeni prostori nemaju dimnjake i mogućnost ugradnje klasičnih kamina. Raznovrsni dizajn kamina, pruža mogućnost odabira željenog modela i stila, koji će se uklopiti s načinom uređenja postojećeg interijera – klasičnog ili modernog.

Biokamini na bioetanol

Biokamini se lože bioetanolom, a produkti sagorjevanja su takvi da ne otpuštaju nikakve mirise, dim, čađ ili pepeo u prostor. Nije potreban dimnjak niti bilo kakva druga instalacija. Jednostavno se postavljaju na zid ili uz zid, a kada se ne koriste u funkciji kamina, izgledaju vrlo dekorativno u prostoru. Proizvode se u različitim oblicima i dimenzijama, pa su kao takvi prikladni i za vrlo male stambene prostore.

Biokamini se izrađuju od vatrootpornih materijala, a prilikom kupovine kod ovlaštenih prodavača dobit ćete i potrebne certifikate o sigurnosti takvog proizvoda. Najčešće se izrađuju od obojanog, nehrđajućeg i brušenog nehrđajućeg čelika bojanih odabranom bojom iz RAL palete, vatrootpornog stakla te drveta, koje se koristi za dekorativne fasadne detalje.

Kamin na bioetanol Lighthouse | Svijet kamina

Večernje druženje

O dimenziji kamina ovisi kapacitet spremnika za bioetanol, a time i vrijeme gorenja. Kapacitet je najčešće do 2l, a vrijeme gorenja tri sata što je sasvim dovoljno za ugodno večernje druženje. Postoje i veći spremnici, koji vrijeme gorenja produžavaju do 6 sati. Ovakvi kamini ne zagrijavaju prostor, poput klasičnih, već imaju isključivo dekorativnu ulogu. Svaki model kamina ima definiranu minimalnu površinu prostorije u koju se može smjestiti, pa prilikom odabira obratite pažnju na ovaj važan detalj.

Kamini na bioetanol mogu biti za vanjsku i unutarnju upotrebu. Ovisno o modelu, ne moraju biti fiksirani na zidu već slobodnostojeći, pa se mogu premještati u različite dijelove prostora ili različite prostorije. Obzirom da su mobilni i ne griju prostor, poseban efekt stvaraju na terasama, vrtovima ili balkonima u vrijeme kada se još može sjediti vani. Na taj način u proljeće ili ranu jesen, kada klasični kamini najčešće još nisu u upotrebi, možete uživati u plamenim ugođajima na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Žica ili plastika

Bioetanol je gorivo koje sagorijevanjem ne proizvodi štetne produkte. Ono otpušta toplinu, paru i ugljični dioksid, koji se ne pojavljuje u većoj količini nego što ga proizvodi ljudsko disanje. Osim toga, iz ovog razloga su propisane minimalne kvadrature prostorija za smještaj kamina na bioetanol. On nema mirisa i potpuno je biološki proizvod, koji se dobiva iz obnovljivih sirovina. Gotovo sve zemlje Europske unije znatno su povećale proizvodnju bioetanola u posljednjih deset godina, koji svoju primjenu ima i u drugim područjima. On je potpuno bezopasan i praktičan za kućnu upotrebu goriva za biokamine.

Kamin na bioetanol Groundfloor | Svijet kamina

Kamini na bioetanol mogu biti različitih oblika – u potpunosti izgledati kao klasični kamini ili biti moderni i inovativni u svom načinu oblikovanja i korištenja u prostoru. Pojedine modele možete premještati i postavljati kao dekoraciju na klub stolić, komodu ili druge elemente u prostoru. Na taj način kamin postaje postolje plamena, koje može biti otvoreno, dekorativno ograđeno žicom ili drugim materijalima te djelomično ili u potpunosti ograđeno staklom. Modeli s plamenikom zaštićenim vatrootpornim staklom preporučljiv su odabir za obitelji s malom djecom.

Neobični modeli kamina djeluju skulpturalno u prostoru, pa svoju aktivnu ulogu imaju i u vremenu kada se ne koriste kao kamini. U to vrijeme se mogu dodatno dekorirati kamenjem, cvijećem ili suhim granama te tako dobiti novi izražaj u prostoru.

Kamini su postali dostupni svima. Iako je klasični kamin nenadmašan u stavranju ugođaja u prostoru, biokamini stvorit će romantične i tople ugođaje i u vašem domu.

Monika Galović, dipl.ing.arh. www.interijerNET.hr

Comments are closed on this post.