Kamini Vilsor
Više od 10 godina iskustva u projektiranju, izgradnji i montaži kamina
Oblikujte sami svoju vatru!

Kamini

Potražnja za kaminima koji osim estetske imaju i funkciju grijanja sve je veća pa su i proizvođači poradili na ponudi velikog broja rješenja, nastojeći se prilagoditi potrebama svakog pojedinog investitora. U stilskom smislu, razlikuju se moderni, klasični i rustikalni kamini kod kojih se za oblaganje koriste tradicionalni materijali kao što su kamen, mramor, granit, cigla i drvo, ali sve više i zidani elementi, keramika, metal, staklo i sl.

Danas se vrlo rijetko sobni kamini zidaju na mjestu gdje će biti postavljeni. Proces narudžbe kamina kreće od odabira željenog modela prema katalogu, pri čemu se investitoru prezentiraju uzorci materijala od kojega će kamin biti napravljen. Nakon odabira, elementi kamina izrađuju se u tvornici, dovoze kod klijenta kod kojega se vrši samo završna montaža. Na taj se način omogućuje montaža kamina u već namještenom dnevnom boravku, tj. u stanu gdje ljudi žive. Montaža u pravilu traje od 1 do 3 dana, ovisno o složenosti kamina.

Sobni kamini kao izvor topline u Vašem domu postali su zanimljivi pojavom gusnatih umetaka – tzv. ložišta s vratima od vatrostalnog stakla namijenjenima ugradnji u kamin. Ugođaj gledanja vatre i pucketanja drva ostaje praktički nepromijenjen, no slučajevi povrata dima, potrošnje velike količine drva, frcanja iskri i prljanja u tom slučaju padaju u zaborav. Umetci se najčešće rade od lijevanog željeza koje, kad se jednom usije, zagrijava vanjski zrak doveden do kamina koji struji uz ložište i ulazi u prostoriju kao svježi, topli zrak. Kao gorivo najčešće se koriste suha bjelogorična drva, a rjeđe struja i plin. Širenjem gradskih plinovodnih mreža plinska ložišta postaju sve interesantnija većem broju investitora zbog elegantnosti korištenja.

Kada govorimo o cijeni ugrađenog sobnog kamina, nema odgovora a priori. Svakodnevno slušamo pitanja tipa “Koliko košta kamin?” na koja mi odgovaramo protupitanjem “A koliko košta automobil?”. “Koji automobil?”, pitaju nas. A mi pitamo “A koji kamin?”. Mislimo da vam je analogija jasna.

Cijena kamina određuje se po formuli: cijena kamene obloge + cijena gusnatog ložišta + cijena montaže + dostava do investitora.

U cijenu se montaže uz sam rad najčešće ubraja i cijena materijala potrebnog za montažu (izolacijska šamotna ploča, dimovodne cijevi, izolacija unutrašnjosti kamina, rozete za ispuh toplog zraka, knauf ploče, profili itd.).

Moderni kamini

Moderni kamini
Promjenom trendova i pravaca u dizajnu interijera, mijenjao se i izgled kamina, pojavili su se brojni modeli kamina modernih oblika i karakteristika koji unose dozu futurizma u moderno namještene interijere i ...

Više

Klasični kamini

Klasični kamini
Klasični kamini su kamini koji se vrlo dobro uklapaju u gotovo svaki ambijent i interijer. Izrađuju se od kamenih elemenata, i to od punog masivnog kamena ili kamenih ploča koje se lijepe na zidani element kako bi se dobio...

Više

Rustikalni kamini

Rustikalni kamini
Kombinacijom pravilno ili nepravilno obrađenih kamenih komada, punog kamena, ukrasnog šamota i hrastove grede dobija se dizajn kamina koji će jednostavno pozivati da se smjestite uz njegovu vatru...

Više